Tiszta magyar: Pálinkafőzés otthon (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Pálinkafőzés otthon

Ezt a témát Tabányi Mihály indította 11 éve

Hogyan készítsünk igazi pálinkát?

Hozzászólások eddig: 5

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Liszbauer Tamás üzente 9 éve

Köszönjük a ckket!

Nádas Pálinkafőzde
http://www.nadaspalinka.hu

Válasz

Tabányi Mihály üzente 10 éve

Nagy Kriszta : köszi a kiegészítést. Sajnos a cikk eredeti írója időközben elhunyt, ezért nincs befejezve.

Válasz

Nagy Kriszta üzente 10 éve

Észrevételként megjegyezném, hogy kimaradt a folyamatból a gyümölcsök magozása. Ezen a linken lehet olvasni róla, hogy miért kell kimagozni. http://laboratorium.hu/palinkavedjegy-egy-rendszer-a-minosegert/magozzunk-rendesen-ha-jo-palinkat-szeretnenk/
Fórumokban többször találkoztam azzal a kérdéssel, hogy ki kell e magozni a gyümölcsöket ha pálinkát akarunk főzni belőle. Ezért gondoltam megosztom itt ezt a cikket.

Válasz

Tabányi Mihály üzente 11 éve

Mindenek előtt mérjék fel a rendelkezésükre álló gyümölcs mennyiségét és ehhez szerezzék be a megfelelő cefretároló edényeket. Érdemes több, kisebb edénybe helyezni az előkészített gyümölcsöt. Egyrészt azért, mert a folyamatos feltöltés következtében az érlelési idő megnyúlik, másrészt viszont ha hibát követtünk el, és a cefre megromlik, nem kell az összeset kiönteni. Legcélravezetőbb a 25-30 literes edények használata. Ennek az az előnye, hogy egyedül is könnyedén mozgathatjuk, és az érlelés második szakaszában hűvösebb helyre vihetjük. Ha a felhasznált gyümölcsök között akadnak még nem teljesen érettek is, akkor azokat jobban felaprítva tegyük a cefrébe, és ilyenkor nagyon korlátozott mértékben cukorral pótolhatjuk a hiányt (a cefre cukorral való feljavítása tilos).

Folyamat:

Az összegyűjtött gyümölcsöt megmossuk

a hibásakat kiválogatjuk, illetve a romlott részeket kivágjuk,

ledaráljuk, vagy felaprítjuk,

az érlelő edénybe helyezzük, esetleg rétegenként nagyon vékonyan, kevés cukorral meghintjük (max.100kg gyümölcs/2kg. cukor), lezárjuk.

Négy napig várunk, addig melegebb helyen tároljuk és néha felkeverjük. A negyedik, ötödik napon igen kellemes illatúvá, erősen szeszes jellegűvé válik, és ha mindent rendben találunk erősen lezárva hűvösebb (15C) helyre tesszük. Ha mindent jól csináltunk, semmilyen segédanyagot (fajélesztő, cukros víz) nem kell alkalmaznunk. Tíz nap múlva elvileg kifőzésre kész a cefre, de érdemes további egy-két hetet várni az aromák teljes kioldódása miatt. A következő ismertetésben a kifőzés titkaival foglalkozunk, ami már egy kissé komolyabb feladat lesz.

A mellékelt képeken a körtecefre elkészítésének egyes fázisait ismertetjük.

Válasz

Tabányi Mihály üzente 11 éve

Egy rövid sorozatban ismertetjük a pálinka elkészítésének folyamatát. A legegyszerűbb módszerek bemutatásával igyekeztünk a legjobb minőségű magyar különlegesség előállításának egyes fázisait ismertetni olyan módon, hogy mindazok, akik nagyra becsülik ezt a nemes italt, kedvet érezzenek saját pálinka készítéséhez.

A pálinka hungarikum. Nemes ital, és fogyasztásának külön kultúrája van. Azoknak, akik ezt nem ismerik, és csak lehajítanak egy-egy kupicával valamilyen pálinkának nevezett akármit, nem is való más, mint az úgynevezett "kocsis pálinka", ami gyümölcsöt talán soha nem is látott. Nem az aroma, az illat, a tisztaság és a szín a lényeg, hanem a hatás, a részegségi állapot mielőbbi elérése. A pálinkát ismerő és kedvelő emberek soha nincsenek illuminált állapotban. Ezt a pálinkakultúra szigorúan elő is írja. A borkultúra megengedi a fokozott vidámságot, a kissé hangosabb viselkedést, a nótázást, és a nagy nevetéseket. A gyertyafény, a borokhoz illő poharak, a borkorcsolya és a terítés ezt a vidámságigényt szolgálja. A pálinkakultúra sokkal mélyebb érzéseket kelt az emberekben. A nótázás, hangoskodás nem megengedett, viszont az érdekes történetek, mesék, legendák, szerelmi események, katonaélmények kulturált elmondása és a politizálgatás szinte kötelező. A pálinka fajtájának megfelelő palackok és poharak kiválasztása, a pálinka minősítése komoly ismereteket követel. De ezt sem szabad túlzásba vinni, mert akkor szertartássá válik ez a nagyon emberi megnyilvánulás.

Hogy lesz a gyümölcsből pálinka?

Jó pálinkát csak jó cefréből nyerhetünk. Első feladatunk tehát a jó cefre elkészítése. Ehhez adunk tanácsokat mindazoknak, akik saját készítésű pálinkát akarnak fogyasztani, és ilyennel akarják barátaikat is kínálni.

Jó cefrét csak jó gyümölcsből készíthetünk. Érett, hibátlan, tiszta gyümölcsből lesz csak kiváló pálinka, ha betartjuk a pálinkakészítés szabályait. Moníliás, piszkos, lottyadt, éretlen, kiszáradt gyümölcsökből cefrét készíteni nem szabad, mert ha alkoholtartalma lesz is, az íze és az aromája rossz lesz. Kezdő pálinkakészítőknek írjuk ezt az ismertetést és adunk jó tanácsokat.

66220_2e8421cdc64f_s

cefre 1.jpg

66221_7d09e61c189e_s

cefre 2.jpg

66222_7636cc3c7210_s

cefre 3.jpg

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu