Tiszta magyar: A húspiac összeomlásától tartanak ( P.I )

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 132 fő
  • Képek - 50 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 1885 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 A húsfeldolgozók veszteségei miatt sok cég juthat csődbe, a magyar húspiac pedig akár össze is omolhat - vélte Fazekas József, a Kelet-magyarországi Húsosok Kft. (Kelet-Húsosok) vezetője az MTI-nek.

A Kft., amelyben 8 kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítően 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint.

A szakember, aki a Kft. egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.

A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését - bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is - a kkv-k érzik meg leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon.

Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyag-költségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst. Így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.

A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József. Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat - visszatérítéseket - a feldolgozóktól amelynek mértéke általában 10 százalék körüli.

Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.A húsfeldolgozók veszteségei miatt sok cég juthat csődbe, a magyar húspiac pedig akár össze is omolhat - vélte Fazekas József, a Kelet-magyarországi Húsosok Kft. (Kelet-Húsosok) vezetője az MTI-nek.

A Kft., amelyben 8 kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítően 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint.

A szakember, aki a Kft. egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.

A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését - bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is - a kkv-k érzik meg leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon.

Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyag-költségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst. Így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.

A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József. Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat - visszatérítéseket - a feldolgozóktól amelynek mértéke általában 10 százalék körüli.

Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.

Fazekas József szerint a piaci viszonyok rendbe tételével lehetne úrrá lenni a helyzeten, például a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a tisztességes haszonmegosztással. A profit minimális része marad a tenyésztőknél, nagyobb része pedig a kereskedőknél realizálódik, míg a feldolgozóknál csak a veszteség jelentkezik - mondta.
Link

A húsfeldolgozók veszteségei miatt sok cég juthat csődbe, a magyar húspiac pedig akár össze is omolhat - vélte Fazekas József, a Kelet-magyarországi Húsosok Kft. (Kelet-Húsosok) vezetője az MTI-nek.

A Kft., amelyben 8 kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítően 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint.

A szakember, aki a Kft. egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.

A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését - bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is - a kkv-k érzik meg leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon.

Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyag-költségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst. Így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.

A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József. Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat - visszatérítéseket - a feldolgozóktól amelynek mértéke általában 10 százalék körüli.

Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.

Fazekas József szerint a piaci viszonyok rendbe tételével lehetne úrrá lenni a helyzeten, például a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a tisztességes haszonmegosztással. A profit minimális része marad a tenyésztőknél, nagyobb része pedig a kereskedőknél realizálódik, míg a feldolgozóknál csak a veszteség jelentkezik - mondta.
Link

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu