Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyarország-Magyarmegmaradás2 közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyarország-Magyarmegmaradás2 vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
köles
A leggazdagabb gabona: köles, barnaköles!
Szerzőnk egy osztrák honlapon találta ezt a cikket. Magyar honlapokon
is keresett, eredmény: milyen módszerekkel kell irtani, milyen
gyomirtó szerekkel. Értékeiről egy szó sincs. Levele végén: talán
Magyarországon is akadna olyan gazda, aki fantáziát látna a vadköles
termesztésében. A termesztett kölesből készült ételekről Szőnyi Eszter
írt a 2005/3. számban. (A szerk.)
A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti
őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a
Krisztus előtti időben is termesztették. Száz évvel ezelőtt még óriási
jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült.
Ezért sürgősen fel kell hívnunk az emberiség figyelmét erre az értékes
tápanyagra, mert ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája . A
kölesliszt gluténmentes termék , mentes a ragacsos fehérjétől, ami
gluteninből és gliadinból áll.
Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat,
magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok
csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és
nikotinsavamidban.
A köles a maga 100 g-ra vonatkoztatott 550 mg kovasavával 6,8 mg
vassal, 0-6 mg fluorral, 3 mg nátriummal, 170 mg magnéziummal e fontos
ásványi anyagok bőséges tárháza. Figyelemre méltó, hogy ebben a
növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen
finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan
hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink
és egész szerveztünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában
lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles
egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat
a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.
A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi
szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok
fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen
szervezet sem tudna létezni . A növényeknél a kovasav elsősorban építő
és támasztó funkciót lát el. Az emberi és állati szervezetben is
nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be,
a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.
A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát
is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav
eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a
fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd
körmökről.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat
segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint
hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá
a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav
tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében,
visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási
problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban,
ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi
gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az
idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat
meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást
gyakorol az idegrendszerre is.
A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni.
Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos
állapotok - mint pl. a hólyaggyulladás - köles étrend mellett
rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság
rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve
ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos
étrend nem fedezi a szükségletet.
A titkos recept: teljes értékű barnaköles
Mivel az ismert aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre
alkalmatlan, ezért hántolni kell. Az aranykölesen kívül létezik az
ősi- vagy barnaköles, amit nem kell hántolni . A középkor gyógyítóival
egyetértve ezt a növényt még napjainkban is nagyra értékelhetjük és
továbbadhatjuk az egészségmegőrzés titkos receptjeként nem csak
idősödő korúaknak.
Mint már említettük, a barnaköles nem alkalmas hántolásra, viszont
sokkal magasabb a táplálkozási értéke mint a héjától megszabadított
aranykölesnek. Mint köztudott, az ásványi anyagok és a nyomelemek a
magok külső rétegeiben halmozódnak fel és a hántolással a tizedére
csökken ezen értékes anyagok mennyisége. Mivel a barnakölest héjastól
őrlik, így minden vitális anyag az őrleményben marad .
A hőkezeletlen tápanyagokat a szervezet sokkal könnyebben veszi fel
mint a hőkezelt. Nyersen fogyasztva a barnaköles is a bázisképző
gabonák közé tartozik, így fogyasztásával megelőzhető az elsavasodás,
az ásványi anyag veszteség és az elsalakosodás.
A barnaköles csak magas humusztartalmú talajon termelhető számottevő
terméshozammal. Termesztésének alapvető feltétele a környezetkímélő
talajművelés, a szükségletnek megfelelő tápanyagellátás és csak
szerves trágya használata. A barnakölest még nem klónozták, nem
génmanipulálták és nem hibridizálták. Ennek az egészséges művelési
formának köszönhető, hogy a benne lévő B-vitaminok, pantoténsav, vas,
fluor stb. megőrizték eredeti ősi formájukat.
Az őrölt barnaköles még hatékonyabb, mert a kölespelyhet előállítása
során forró gőzzel kezelik és stabilizálják. Az őrölt barnaköles
belekeverhető müzlibe, a legtöbb folyadékba, mint pl. frissen préselt
gyümölcslébe, levesekbe, vagy joghurtba. Két teáskanál barnaköles
liszt egy reszelt almával elkeverve fogyasztható kisebb előételként, a
reggeli kiegészítéseként vagy uzsonnaként.
A csontrendszer betegségek elleni bázisétele
A köles értékes ásványi anyagaival teljes értékű gyógyító nyerskoszt
lehet minden csontrendszeri betegségben, különösen a kis- és
nagyízületek artrózisainál és a gerincoszlopnál. A nyers köles
gyógyító erejét természetesen meg kell még erősíteni további natúr
élelmiszerekkel és egészséges életmóddal.
Jótékony hatására álljon itt egy példa. Egy 75 év körüli hölgyet, aki
már csak mankóval tudott közlekedni, porckorongműtétre bevittek a
kórházba. Alapos kivizsgálás után a főorvos közölte vele, hogy a
sikeres műtéthez már túl későn érkezett, és meg kell békélnie a
helyzettel, hogy néhány hét elteltével egész életére tolókocsihoz lesz
kötve. Röviddel e sokkoló nyilatkozat után visszatért ágyához a kísérő
másik orvos és azt mondta neki, ő idős szüleitől tudja, hogy
derékfájásra már évek óta naponta 3-4 teáskanál kölespelyhet
fogyasztanak teában, kávéban, levesben vagy egyéb folyadékban
elkeverve, és azóta akadálytalanul tudnak dolgozni. A hölgy odahaza
elkezdte rendszeresen fogyasztani a kölespelyhet, étrendjét pedig
átállította nyerskosztra. A siker nem sokáig váratott magára.
Hamarosan félre tehette előbb az egyik, majd a másik mankóját. Jó
ideje már minden fájdalom és akadályoztatás nélkül jár bevásárolni. A
köleshez mind a mai napig hű maradt.
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy
megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek
rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas
vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további
meszesedését. Gotthard Schettler professzor már a nyolcvanas évek
elején beszélt róla, hogy a kóros érelváltozások "valószínűleg
visszafejleszthetők". Sőt, újabban már röntgenfelvételekkel is
sikerült igazolni az érelmeszesedések ilyen módon való
visszafejlődését. (Prof. Hans Kaffarnik - Marburgi egyetem)
Kivonat a Waerland-Monatsheft 2003 áprilisi számából. További
információk: G. A. Ulmer "Die besonderen Heilwirkungen von Hafer und
Hirse" (A zab és a köles különleges gyógyhatásai), www.urkornhof.at.
Fordította: Bélteki Antal
(Bee Culture, 2004. szeptember
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!